"Je paard heeft een allergie"
Je wil niet weten hoe vaak ik hoor dat mensen dit uit de mond van hun dierenarts hebben gehoord. Maar wat ze dan precies moesten doen aan die allergie, dat werd nooit helemaal duidelijk.
Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem ontregeld is en daardoor overmatig reageert. Het immuunsysteem valt daardoor niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook volledig onschadelijke zaken die ‘allergenen’ worden genoemd. Deze allergenen kunnen het lichaam binnenkomen na huidcontact, inademing of ingestie (inname via de slokdarm) en veroorzaken vervolgens een ontstekingsreactie.
Voorbeelden van deze allergenen zijn pollen van grassen, bomen en onkruid, organisch stof zoals hooistof, schimmels, insecten (denk aan zomereczeem), maar ook bepaalde voedings- en verzorgingsmiddelen of schimmels in vochtig hooi of stro.
Bij allergische reacties is het zó belangrijk om te werken aan gezonde darmen, omdat hier vaak de oorspronkelijke oorzaak te vinden is. Als de oorzaak in de darmen niet wordt aangepakt, zal de schade daar steeds groter worden.
Wist je dat maar liefst 80% van de weerstand in de darmen wordt bepaald?
Het spijsverteringsstelsel begint al bij de mond en loopt door tot en met de anus.
Het doel van de spijsvertering is het afbreken van voeding tot zeer kleine deeltjes die vervolgens kunnen worden opgenomen in de bloedbaan. De darmen zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en dit is weer belangrijk voor een gezond paardenleven!
De binnenkant van de darmen is bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies bevat veel ‘uitstulpingen’ waardoor het darmoppervlak enorm wordt vergroot, met als doel het makkelijker opnemen van alle voedingsstoffen. Dit slijmvlies kan echter ontstoken raken, waardoor de opname van voedingsstoffen door de darm verstoord wordt.
Hyperpermeabele darm syndroom
Een hyperpermeabele darm ontstaat wanneer het slijmvlies aan de binnenzijde van het maagdarmstelsel is beschadigd, als gevolg van dit soort ontstekingen.
Deze ontstekingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het (jarenlang) geven van niet passende voeding, (langdurig) antibioticagebruik, overmedicatie van bijvoorbeeld wormenkuren, prednison, vaccinaties en antibiotica. Maar ook door schimmel in het voer, gebitsproblemen en heel belangrijk: (chronische) stress!
Het darmslijmvlies wordt hierbij dus meer doorlaatbaar (permeabel) dan gewoonlijk. Door deze openingen kunnen vervolgens bacteriën, schimmels, parasieten, toxinen, onverteerde voedseldeeltjes en afvalstoffen (die gewoonlijk niet in het bloed worden opgenomen) nu ineens wel de bloedbaan bereiken.
Het lichaam beschouwt deze deeltjes als ‘vreemd’ en vormt, in een poging de indringers onschadelijk te maken, antistoffen (eiwitten die door het lichaam geproduceerd worden als afweerreactie).
Een hyperpermeabel darmsyndroom kan zich uiten in zeer uiteenlopende klachten:
Jeuk (eczeem)
Hoefbevangenheid
Koliek
Darmproblemen (natte mest, diarree, of water bij de mest.
"Plotselinge" allergieën
Luchtwegklachten
Afweerfunctie
De ontsteking die het hyperpermeabele darm syndroom veroorzaakt beschadigt ook de beschermende laag die normaal gesproken in een gezonde darm voorkomt. Omdat deze beschermende laag normaal gesproken beschermt tegen infecties, zal het paard bij een hyperpermeabele darm ook minder bestand zijn tegen bacteriën, virussen en parasieten.
Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een hyperpermeabele darm
Irritatie van de darmen door o.a. suikers / niet passende voeding
Overmatige groei van een abnormale darmflora (bacteriën, parasieten, gisten), vaak als gevolg van (langdurig) antibioticagebruik
Medicatie zoals wormenkuren, prednison, over-vaccinatie en antibiotica
Schimmels (mycotoxinen) in het voer
Gebitsproblemen
(Chronische) stress
Darmproblemen ontstaan meestal niet van het ene op het andere moment, het is een geleidelijk proces. Door bijvoorbeeld het jarenlang geven van niet passend voer, te veel stress en bijvoorbeeld af en toe een antibioticakuur en/of een wormenspuit, gaan de darmen langzaam maar zeker achteruit. Daar merk je als eigenaar in eerste instantie van buitenaf helemaal niks van.
De spijsvertering is continu druk aan het werk. Hierdoor kan het lichaam het vernietigen van alle ‘vreemd’ binnenkomende deeltjes op den duur niet meer bijhouden, naast alle 'gewone taken', waardoor deze deeltjes uiteindelijk ook ontstekingen op andere plekken in het lichaam veroorzaken.
Als de oorzaak van de problemen in de darmen niet wordt aangepakt, zal de schade daar steeds groter worden. Dit is dan ook precies de reden dat sommige paarden (ogenschijnlijk) ‘plotseling’ allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen, die in het verleden nooit problemen hebben opgeleverd of plotseling enorme jeuk krijgen. Het hyperpermeabele darm syndroom kan ook luchtwegallergieën veroorzaken (denk aan het reageren op pollen/stof) in de lucht. Eigenlijk kan praktisch elk orgaan of weefsel aangedaan worden door voedselallergieën/intoleranties als gevolg van een hyperpermeabele darm.
Na het lezen van deze blog begrijp je dat het zaak is om de oorzaak van de problemen te achterhalen en aan te pakken. Smeersels, zalfjes, crèmes en druppels zullen altijd symptoombestrijding blijven en niet de oorzaak aanpakken.
Herken je jezelf en je paard in dit verhaal?
Liefs,
Shelley
Comments