top of page

3 natuurlijke tips om luizen bij het paard te bestrijden

Bijgewerkt op: 18 aug. 2022


Voorkomen is beter dan genezen

Inmiddels kan ik mezelf wel ervaringsdeskundige noemen. Ik heb 23 jaar lang een mini shetlander gehad die, toen hij wat ouder werd (hij is 28 jaar geworden), ‘s winters steevast luizen kreeg. Ondanks de besmettelijkheid van deze vervelende beestjes was het opvallend dat de rest van de paarden in zijn kudde (ze stonden 24/7 in groepsverband) geen luizen kregen. Parasieten worden ook wel 'de afvalmannen van de natuur' genoemd. Het vatbaar zijn voor luizen (en andere parasieten) lijkt dus ook verband te houden met het immuunsysteem en de weerstand van het paard. De eerste tip die ik wil geven is dan ook om je paard van binnenuit te ondersteunen en de weerstand op peil te houden. Dit kan op meerdere manieren, maar darmgezondheid is de eerste stap!

Passende voeding en een passend (voer)management is hierbij het allerbelangrijkste! Heeft je paard een verleden van niet passende voeding, onvoldoende ruwvoer, beschimmeld ruwvoer enzovoorts dan is voortaan "perfect" voeren meestal niet voldoende om de gedane schade op te heffen. In dat geval adviseer ik je om een Health Boost scan in te plannen.

Wat te doen bij een besmetting?

Maar wat te doen als je paard al luizen heeft?


Er bestaan een aantal chemische middelen om luizen mee te doden. Byemite is geregistreerd voor kippen, maar wordt gewoonlijk voorgeschreven door dierenartsen voor de bestrijding van luizen bij paarden. De toxines in een chemisch middel zijn een zware belasting voor de (huid)weerstand van het paard. Zoals eerder genoemd zie ik een verlaagde weerstand als één van de redenen dat het paard vatbaar is voor luizen, dus deze bestrijden met een middel dat de weerstand nog meer belast klinkt niet logisch.


Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke middelen die ook zeer goed werken bij de bestrijding van luizen. Belangrijk is hierbij wel dat de middelen goed tot de huid doordringen. Dit kan erg lastig zijn met een hele dikke wintervacht (zoals bij mijn mini ook het geval was). Deze dikke vacht geheel nat maken om te kunnen wassen is gedurende de koude wintermaanden verre van ideaal (ik spreek uit ervaring, denk urenlang droogföhnen naderhand...). Ik heb er zodoende op een gegeven moment toch voor gekozen om hem te scheren om hem zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Hou hier dus rekening mee bij het opstellen van je behandelplan!


Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is mijn redder in nood! Diatomeeën zijn de fossiele skeletjes van eencellige algen. Diatomen zijn zo klein dat er een microscoop voor nodig is om ze te zien. Gemiddeld passen er 50 tot 100 diatomeeën op de punt van een naald. Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en wordt gewonnen uit de bodem van rivieren, meren en zeeën. Het wordt ook wel kiezelaarde, silicium, siliciumdioxide, silicea, E551 of kiezelzuur genoemd.


Diatomeeënaarde bindt door zijn structuur enorm veel vocht en heeft daarmee een enorm drogend effect op de huid. Door het inmasseren van de huid met diatomeeënaarde maak je de leefomgeving van de huid minder aantrekkelijk voor de luizen en andere parasieten.

Wat bij ons super werkte was het dagelijks grondig schoonmaken van de deken en deze daarna goed vol strooien met diatomeeënaarde. Ook het paard goed schoonborstelen (en deze borstel vervolgens steeds behandelen met de diatomeeënaarde) en de huid weer opnieuw inmasseren met diatomeeënaarde, ook de plekken waar de deken niet ligt (hals, liezen, buik enzovoorts)! Vervolgens de deken met diatomeeënaarde weer op het paard leggen. Dit dagelijks herhalen totdat je geen levende luizen meer ziet.


Het duurt ongeveer drie weken voordat uit een ei een volgroeide, zelf eieren leggende luis is ontstaan. Dus herhaal dit proces nog wel regelmatig in de drie weken die daarop volgen. Ik combineerde dit met een spray van essentiële oliën, daarover lees je straks meer.


Let op: Diatomeeënaarde zelf is absoluut onschadelijk bij orale inname en op de huid, maar door het sterk drogende effect kan het wel irritatie op slijmvliezen en huid veroorzaken. Inademing van dit product dient altijd voorkomen te worden door gebruik van een mondkapje en een stofbril om de ogen te beschermen.


Essentiële olie spray

De anti-luizen spray is als pakket aan te schaffen bij Pure Horse. Wil je hem liever zelf samenstellen dan is het ontzettend belangrijk dat je zuivere foodgrade oliën gebruikt. Goedkope essentiële oliën zijn absoluut niet geschikt om op de huid aan te brengen en kunnen schade aanrichten! Neem dus contact op wanneer je vragen hebt over het gebruiken van de olie.


Het recept:

-25 ml Gefractioneerde kokosolie of een andere neutrale draagolie

-15 druppels Melaleuca / Tea Tree

-15 druppels Terrashield

-15 druppels Cypres

-10 druppels Rozemarijn

-10 druppels lavendel


Spray 2 keer per dag voor 10 dagen lang en dep zo nodig op de huid op plekken waar de spray niet bij komt (niet wrijven!!). Herhaal dit na 10 dagen nog een keer ivm uitkomende eitjes. In combinatie met de diatomeeënaarde heb ik bij een besmetting 1x per dag gesprayd.

Neem olie

Deze olie heeft antibacteriële en fungicide eigenschappen. Neemolie bevat 1500 tot 3500 ppm azadirachtine, een natuurlijke insecticide. Precies deze stof maakt de neemolie zo interessant bij luizen en andere huidparasieten. Neem olie is daarnaast ook uitermate geschikt is als huidhersteller, wat fijn is als het paard veel gejeukt/geschuurd heeft.


Pure Neemolie heeft een smeltpunt van ca. 22 °C, hierdoor is het bij kamertemperatuur soms erg stroperig. Bij nog lagere temperatuur kan het zelfs gestold zijn. Bewaar het flesje dus niet op stal, maar thuis op kamertemperatuur. Neemolie is donkerbruin van kleur en heeft een sterke knoflook, nootachtige geur en wordt door veel mensen niet als erg prettig ervaren. Masseer de neem olie goed in de huid. Neem onderbreekt de voortplanting van parasieten, dus het duurt een paar weken totdat je echt zal merken dat er geen nieuwe levende luizen meer bij komen.


Heeft je paard terugkerend last van parasieten?


Het vatbaar zijn voor parasieten houdt verband met onder andere de darmgezondheid, weerstand en de nier-energie van je paard. Heeft jouw paard dus terugkerend last van parasieten is dat een teken om hiermee aan de slag te gaan.


Wordt dé jeuk expert voor je eigen paard en ga in 3 maanden tijd de jeuk te lijf!


In de cursus "Jeuk te lijf in 3 maanden tijd" leer ik je in 7 modules:

✓ Hoe je jeuk kan beoordelen & classificeren

✓ Waar het management van een jeukgevoelig paard aan moet voldoen

✓ Welke rol voeding speelt en wat goede voeding voor een jeukend paard is

✓ Wat het belang is van (het herstellen van) homeostase voor een jeukvrij paard

✓ Hoe je producten en supplementen voor jeukgevoelige paarden kan beoordelen

✓ Hoe je de natuur kan gebruiken als gratis tool bij jeuk

✓ Wat je moet weten over jeukgevoeligheid & detoxen


AAN HET EIND VAN DE CURSUS:

  • Ben jij dé jeuk expert voor jouw paard en heb je in 3 maanden alle tips, tricks en tools geleerd om de jeuk te lijf te gaan.

  • Weet je welke 10 ingrediënten op de “zwarte lijst” van een jeukgevoelig paard staan. ​

  • Weet je welke 7 factoren het allerbelangrijkst zijn voor een jeukvrij paard. ​

  • Weet je met welke (gratis) superfoods uit de natuur jij je jeukende paard extra kan ondersteunen.


Liefs Shelley

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page