top of page

Besmettelijkheid van Zomereczeem bij Paarden...

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023Zomereczeem is een veelvoorkomende aandoening bij paarden, vooral in de warme maanden. Maar is zomereczeem besmettelijk? Dit is een vraag die ik van veel paardeneigenaren krijg. In deze blog ga ik in op de waarheid over besmettelijkheid van zomereczeem bij paarden.

Is zomereczeem besmettelijk?

Zomereczeem is geen besmettelijke aandoening. Het is een allergische reactie op het speeksel van de Culicoides mug. Dit betekent dat het niet van paard op paard kan worden overgedragen. Als je paard zomereczeem heeft, hoef je je dus geen zorgen te maken dat andere paarden in de buurt besmet raken.

Is zomereczeem bij paarden erfelijk?

Zomereczeem is geen erfelijke aandoening. Het kan wel zo zijn dat bepaalde paarden gevoeliger zijn voor de allergische reactie op het speeksel van de Culicoïdes mug. Dit heeft te maken met de darmgezondheid en darmflora van het paard. Maar aangezien de blauwdruk van de darmflora van een veulentje wordt bepaald door zijn of haar moeder, speelt in zekere zin de gezondheid van de moeder zeker wel een rol.

Wat kun je doen tegen zomereczeem?

Een paard heeft geen handen om even lekker te krabben en wordt daardoor GEK van de jeuk. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je paard te helpen. Goede voeding en een goed passend voermanagement staat hierbij met stip op één. Zorg ervoor dat je paard voldoende nóóit langer dan twee tot drie uur (inclusief de nachten) zonder ruwvoer staat om maagproblemen te voorkomen. Daarnaast is het van groot belang dat je paard onverpakt ruwvoer krijgt. Hooi dus, uit touwtjes. Heeft je paard eenmaal jeuk, is het belangrijk om een stappenplan op maat te (laten) maken om het probleem bij de kern aan te pakken. Voor the time being kunnen kruiden kunnen helpen om de symptomen van zomereczeem te verzachten. Denk bijvoorbeeld aan kruiden zoals weegbree, vogelmuur en kamille.

Is zomereczeem erg?

Hoewel zomereczeem niet besmettelijk is, kan het wel mega vervelend zijn voor je paard. De aandoening gaat gepaard met hevige jeuk en kan leiden tot wondjes, kale plekken en huidirritaties. Als de kern van de jeuk niet aangepakt wordt, kan dit leiden tot infecties en verdere complicaties. Het is daarom belangrijk om snel in te grijpen en je paard verlichting te bieden.

Zomereczeem voorkomen en behandelen

Er zijn verschillende manieren om zomereczeem bij paarden te voorkomen en te behandelen. Het is belangrijk om de darmgezondheid van een jeukend paard goed te gaan ondersteunen en te zorgen voor een gezonde darmflora. Onderdeel hiervan is het geven van kwalitatief hoogwaardig voer en het vermijden van stressvolle situaties. Het is daarnaast belangrijk om een stappenplan op maat te (laten) maken om het probleem bij de kern aan te pakken. Stap 1 is vrijwel altijd: de darmgezondheid verbeteren!

In conclusie, zomereczeem is een veelvoorkomend probleem bij paarden en kan ernstige jeuk en ongemak veroorzaken. Het is niet besmettelijk, maar gevoeligheid kan in zekere zin wel bij de moeder vandaan komen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zomereczeem te voorkomen en te behandelen, zoals het onderhouden van de darmgezondheid, het zorgen voor een goed management en het gebruik van kruiden en supplementen.

Je paard met jeuk zelf helpen? Kom bij de darmen cursus en kies als "kassakoopje" NA de check-out voor de verdiepingsmodule over jeuk. Klik hier.

Liefs, Shelley

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page