Het probleem van voeding en snacks hoog in suiker en zetmeel
Door de huidige manier waarop paarden worden gevoerd wordt de dunne darm vaak overspoelt door gemakkelijk beschikbare voedingsstoffen zoals onder andere suikers en zetmeel.
Het microbioom van de dikke darm verandert hierdoor, waardoor er een verkeerde fermentatie ontstaat. Dit proces heeft ook invloed op de lever en de nieren, omdat ze worden overbelast door deze verkeerde fermentatie en daardoor hun oorspronkelijke werk niet meer goed kunnen uitvoeren.
Maar wat gebeurd er dan met alle afvalstoffen als de lever en de nieren hun oorspronkelijke werk niet meer kan afvoeren? Die afvalstoffen zouden namelijk normaal gesproken door deze organen worden verwerkt. Nou, dát is het moment vanaf wanneer je vanaf de buitenkant bepaalde symptomen gaat zien. Dat betekent dus ook indirect, dat wanneer jij symptomen waarneemt van buitenaf, er vrijwel altijd van binnenuit al een langere tijd een disbalans is.
Afhankelijk van de ‘zwakke plek’ in het metabolisme van jouw paard zijn er dus symptomen ontwikkelt als gevolg van deze interne disbalans, maar jeuk valt hier zeker onder!
Ik vertel je dit zodat je begrijpt hoe belangrijk gezonde darmen en dus ook PASSENDE VOEDING is voor een gezond paard.
In mijn jeuk cursus leer ik je van A tot Z waar je allemaal op moet letten met betrekking tot basisvoeding, bijvoeding, voermanagement, huisvesting en nog veel meer. Als je klachten echt bij de kern wil gaan aanpakken moeten namelijk deze facetten allemaal als een soort puzzel mooi in elkaar vallen.
Wat we in deze blog bespreken is dus een super klein geheel. Je begrijpt natuurlijk dat door het verlagen van het suikergehalte enkel in de snacks die je paard krijgt er niet voor gaat zorgen dat alle klachten als sneeuw voor de zon gaan verdwijnen. Maar het is er wel een onderdeel van!
Opdracht: Zoek de ingrediëntenlijst van jouw snacks/paardensnoepjes op
Ik wil beginnen met een opdracht: google even de snacks/snoepjes die jij jouw paard geeft en zoek de analyse en de samenstelling erbij. Belangrijk bij beoordelen paardenvoeders is namelijk zowel de analyse als de samenstelling van het product (dus de ingrediënten). Voor nu is het belangrijk om te bekijken of het suiker en zetmeel gehalte bij elkaar opgeteld onder de 10% blijft als jouw paard “gezond” is, maar onder de 6-7% als jouw paard bijv. jeukklachten heeft, gevoelig is voor HB of IR is enz.
Ik geef je 5 fijne vervangers die je toch kan gebruiken als snack of bij clickertraining enzovoorts.
Gedroogde of verse rozenbottels (mag ook vers als dat in het seizoen is), max een klein handje per keer. Maar denk ook aan waterhoudende groentes zoals een stukje komkommer of bleekselderij. Alles uiteraard met mate!
Veel hooi/grasbrokken zitten al snel rond of boven de 10% suiker en zetmeel, maar de hooibrokjes van Okapi hebben maar 4% suiker! Ook de Metazoa brokjes zijn geschikt. Het liefst niet de fitright variant (daar zitten vitamines en mineralen in dus daarvoor moet je je specifiek houden aan de aanbevolen dosering, tenzij je natuurlijk gewoon aan de dagelijkse aanbevolen dosering houdt). De timothee variant is het hoogst met 7.7% suiker & zetmeel, daarna de esparcette variant met 7.2% S&Z en het laagst is de Luzerne variant met 4.6% S&Z. Let op: sómmige paarden die jeukgevoelig zijn kúnnen reageren op luzerne. Lang niet allemaal, maar dit kan een reden zijn om luzerne een tijdje uit het dieet te sluiten.
Paardenbloemwortels van Dtails (met code "Paardentherapeut" krijg je 10% korting op bestelling >€35,-). Zijn super gezond en de meeste paarden eten het super graag. Ook hier weer met mate, max een handje (voor een paard van 600kg) aanhouden per dag! Paardenbloemwortels activeren de spijsvertering, dus het liefst niet geven voordat je een 3u durende buitenrit gaat maken want dan loopt je paard met een rommelende maag rond.
Als laatste: Pavo Healthy treats met de smaak brandnetel (4.4% s&z) of rode biet (3.4% s&z). De andere 2 smaken zitten boven de 10%, dus die zijn geen aanrader als je op de suikerinname wil letten.
Jeukklachten aanpakken is een complexe puzzel
Waarbij o.a. voeding, huisvesting, (stress)management, herstel van de inwendige schade enz enz. allemaal in elkaar moeten vallen. En bij klachten die al langere tijd duren is een portie geduld en doorzettingsvermogen vaak ook niet onbelangrijk.
Je paard met jeuk zelf helpen? Kom bij de darmen cursus en kies als "kassakoopje" NA de check-out voor de verdiepingsmodule over jeuk. En het is niet je standaard saaie cursus, het zijn korte to the point video's die ook in podcast versie te beluisteren zijn voor degene die dat fijner vindt. Klik hier.
Inspirerend? Deel deze blog en tag met @depaardentherapeut
https://www.instagram.com/depaardentherapeut/
Comments