top of page

Op zoek naar verlichting voor je paard? Kruiden kunnen helpen bij zomereczeem

Bijgewerkt op: 15 jun. 2023

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard. Het kan heel frustrerend zijn als je paard last heeft van zomereczeem. Dit is een vervelende huidaandoening die veroorzaakt wordt door een allergische reactie op het speeksel van de Culicoïdes mug. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je paard verlichting te bieden. Één daarvan is het gebruik van kruiden.


Wat helpt echt tegen zomereczeem?

Er zijn verschillende manieren om zomereczeem te behandelen. Het is belangrijk om te weten dat het aanpakken van zomereczeem vaak een lange adem nodig heeft en soms ook niet meer volledig te genezen is. In het laatste geval is het belangrijk om je paard natuurlijk alsnog zoveel mogelijk ondersteunen.

Weidegang beperken tijdens de piekperiode van de mug, vliegendekens/eczeemdekens en wassen met speciale shampoos tegen eczeem zijn enkel symptoombestrijders en gaan het daadwerkelijke probleem níet oplossen.

Welke kruiden zijn goed tegen eczeem?

Kruiden kunnen een aanvullende rol spelen bij de behandeling van zomereczeem bij paarden. Hieronder vind je een aantal kruiden die goed kunnen werken tegen eczeem:

Lavendelolie: Lavendel heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het kan helpen om de jeuk te verminderen en de huid te kalmeren.

Weegbree: Weegbree staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking en kan helpen om de huid te kalmeren en de jeuk te verminderen.

Vogelmuur: Vogelmuur heeft een verkoelende werking en kan helpen om de huid te verzachten en te herstellen.

Geranium: Geraniumolie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen om de huid te beschermen en te herstellen.

Let op: gebruik ALLEEN food grade essentiële oliën, bijvoorbeeld van de Silverlinde.

Welk voer helpt tegen zomereczeem?

Er is geen specifiek voer dat zomereczeem kan voorkomen of genezen. Ook niet als dat op de verpakking staat of de producent dat aan het verkondigen is. Wel is het vrijwel altijd nodig om het dieet van je paard goed onder de loep te nemen bij jeukklachten. Zo is het belangrijk om alleen maar onverpakt hooi te geven (uit touwtjes, niet uit plastic!) en is het ook belangrijk om het suiker- en zetmeelgehalte in het voer te beperken, omdat dit kan bijdragen aan ontstekingen, een overbelasting van de dunne darm en gisting in de dikke darm.

Welke kruiden mogen paarden hebben?

Niet alle kruiden zijn geschikt voor paarden. Sommige kruiden kunnen zelfs giftig zijn. Het is dan ook belangrijk om je goed te informeren voordat je kruiden aan je paard geeft. Eerder genoemde kruiden (weegbree en vogelmuur) zijn veilig om te geven, maar let je paard ten allen tijde wel zelf kiezen of hij of zij het wil eten. Meng het dus niet door je bijvoeding om het op die manier te 'verstoppen'.


Let erop dat je de kruiden in kleine hoeveelheden geeft en dit langzaam opbouwt. Begin altijd met een kleine hoeveelheid en kijk hoe je paard hierop reageert voordat je meer geeft. Raadpleeg bij twijfel altijd een therapeut of je dierenarts.


Kruiden tegen zomereczeem bij paarden: conclusie

Zomereczeem kan een vervelende huidaandoening zijn voor paarden, maar er zijn verschillende manieren om je paard verlichting te bieden. Kruiden kunnen een aanvullende rol spelen bij de behandeling van zomereczeem bij paarden. Lavendel, weegbree, vogelmuur en geranium zijn kruiden die goed ondersteunend kunnen werken bij eczeem. Let erop dat je de kruiden in kleine hoeveelheden geeft en dit langzaam opbouwt. Begin altijd met een kleine hoeveelheid en kijk hoe je paard hierop reageert voordat je meer geeft. Gebruik altijd alleen maar food grade essentiële oliën en probeer dit eerst op een klein stukje huid uit.

De Paardentherapeut heeft veel ervaring met de behandeling van zomereczeem bij paarden en gebruikt zowel kruiden als andere behandelingen om je paard verlichting te bieden. Wil je meer informatie over hoe wij jouw paard kunnen helpen bij zomereczeem? Neem dan gerust contact met op via vragen@depaardentherapeut.nl of bekijk het gratis webinar "Help, mijn paard heeft jeuk" via deze link.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page