top of page

"Komt mok niet door de natte paddocks dan?"

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2023

"Iedereen hier op stal -waarvan het paard mok heeft- geeft de natte paddocks altijd schuld."


Het antwoord:

Nee... en ja...


In deze tijd van het jaar staan er best een hoop paarden in natte paddocks of weilanden.

Er vanuit gaande dat het paard ook de keuze heeft om droog te staan/eten/liggen, is dat helemaal niet zo verschrikkelijk. Máár is die vrije keuze er niet, dan is het echt wel aan te raden om wat aanpassingen te doen aan de huisvesting van je paard.


Vorige week kreeg ik weer een klassieke vraag: "Komt mok niet door de natte paddocks dan? Iedereen hier op stal -waarvan het paard mok heeft- geeft de natte paddocks de schuld." Omdat ik merk dat deze vraag best regelmatig terugkomt wilde ik hem graag nog een keertje uitleggen.


Droge mok en natte mok

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge en natte mok. Droge mok wordt gekenmerkt door kloven, terwijl bij natte mok wondvocht uit de blaasjes komt die, wanneer het is opgedroogd, tot korsten kunnen leiden. De natte mok is hoofdzakelijk de variant die de meeste jeuk veroorzaakt. ⠀

Hoe ontstaat mok bij paarden?

Er wordt vaak gedacht dat mok puur van buitenaf ontstaat, door nattigheid bijvoorbeeld. Echter ligt de waarheid net even anders. Mok ontstaat namelijk in eerste instantie van binnenuit! Wel kan het zo zijn dat een slechte hygiëne en/of een te natte leefomgeving de druppel is die de emmer doet overlopen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ In de huidige manier van paardenhouden krijgen veel paarden teveel suikers binnen (denk aan brok, voordroog, koeiengras op de weide, emmers vol met wortelen enz.). Het paardenlichaam wordt overladen met suikers en probeert ze als afvalstoffen (onder andere) via de benen uit te scheiden. Hierdoor kan er jeuk aan de benen ontstaan. Door het jeuken raakt de huid geïrriteerd en kunnen bacteriën, schimmels of gisten makkelijker vat krijgen en een infectie veroorzaken.


Aandoeningen die op mok lijken, maar het niet zijn!

Wat verder belangrijk is om te weten is dat er verschillende onderliggende aandoeningen zijn die voor het huidbeeld ‘mok’ kunnen zorgen, maar het niet zijn! Denk bijvoorbeeld aan contactallergieën, schimmels, mijten en fototoxiciteit. Zorg er dus goed voor dat je weet wat er precies aan de hand is, anders zal het opstellen van een goed behandelplan lastig worden.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Heeft je paard (terugkerend) last van mok, dan is het vaak niet afdoende om alleen de mokplekjes op de huid vanaf de buitenkant aan te pakken.


Is mok bij paarden besmettelijk?

Mok bij paarden is niet besmettelijk. Wel kan het voorkomen dat meerdere paarden op dezelfde stal mok hebben omdat ze op dezelfde manier worden gehouden (zelfde voeding, gebruik van dezelfde natte paddocks enz).

Schimmels en mijten zijn overigens wél besmettelijk. Deze aandoeningen kunnen zoals eerder gezegd dus wel hetzelfde huidbeeld als mok tonen, maar zijn niet dus niet één en hetzelfde.


Het is belangrijk om de oorzaak van mok vast te stellen!

Om een goed behandelplan op te stellen moet worden vastgesteld wat de oorzaak is van de mokplekken. Vervolgens is het belangrijk om orde op zaken te gaan stellen met betrekking tot het management, de voeding en de fysieke én mentale gezondheid van je paard.


Mok bij paarden behandelen

Om een goed behandelplan op te stellen moet worden vastgesteld wat de oorzaak is van de mokplekken. Vervolgens is het belangrijk om orde op zaken te gaan stellen met betrekking tot het management, de voeding en de fysieke én mentale gezondheid van je paard.


In mijn cursus "Jeuk te lijf in 3 maanden tijd" gaan we hiermee aan de slag! Dus ben je klaar bent met de eeuwige mokplekjes, dan ga ik je in de cursus leren hoe je de oorzaak van de mok kan achterhalen en te lijf kan gaan.


In 7 modules leer ik je:

✓ Hoe je jeuk kan beoordelen & classificeren

✓ Waar het management van een jeukgevoelig paard aan moet voldoen

✓ Welke rol voeding speelt en wat goede voeding voor een jeukend paard is

✓ Wat het belang is van (het herstellen van) homeostase voor een jeukvrij paard

✓ Hoe je producten en supplementen voor jeukgevoelige paarden kan beoordelen

✓ Hoe je de natuur kan gebruiken als gratis tool bij jeuk

✓ Wat je moet weten over jeukgevoeligheid & detoxen



WAAROM DEZE CURSUS UNIEK IS?

  • We gaan het niet eindeloos hebben over dingen die je ook gewoon op internet kan vinden. Je leert de specifieke kijk en werkwijze waarmee Shelley al 4 jaar lang paarden met jeukklachten helpt. De cursus is een unieke combinatie van verschillende invalshoeken waarbij de beste tips en tricks, door jarenlange ervaring, worden gecombineerd om de jeuk van jouw paard te lijf te gaan.


  • De cursus bevat to the point tips en korte krachtige modules zodat je geen onnodige tijd kwijt bent aan randinformatie waar je niks aan hebt (en die tijd dus lekker met je paard kan gaan spenderen).


  • De cursus geeft je de mogelijkheid om te leren op een manier waarop jij het het liefste doet; alle video's kijken en aantekeningen maken in een schriftje, luisterend naar de audioversie tijdens het uitmesten.


  • Ondanks dat dit een online programma is krijg je tóch de mogelijkheid om jouw persoonlijke vragen te stellen tijdens de LIVE sessies (elke 2 weken gedurende 3 maanden lang).

Waarom zou je "het nog even aankijken" en blijven aanmodderen als je je paard NU zelf kan gaan helpen? Jeuk te lijf in 3 maanden tijd



Liefs,

Shelley

bottom of page