"Komt mok niet door de natte paddocks dan?"

Bijgewerkt op: 16 apr.

"Iedereen hier op stal -waarvan het paard mok heeft- geeft de natte paddocks altijd schuld."


Het antwoord:

Nee... en ja...


In deze tijd van het jaar staan er best een hoop paarden in natte paddocks of weilanden.

Er vanuit gaande dat het paard ook de keuze heeft om droog te staan/eten/liggen, is dat helemaal niet zo verschrikkelijk. Máár is die vrije keuze er niet, dan is het echt wel aan te raden om wat aanpassingen te doen aan de huisvesting van je paard.


Vorige week kreeg ik weer een klassieke vraag: "Komt mok niet door de natte paddocks dan? Iedereen hier op stal -waarvan het paard mok heeft- geeft de natte paddocks de schuld." Omdat ik merk dat deze vraag best regelmatig terugkomt wilde ik hem graag nog een keertje uitleggen.


Droge mok en natte mok

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Er wordt onderscheid gemaakt tussen droge en natte mok. Droge mok wordt gekenmerkt door kloven, terwijl bij natte mok wondvocht uit de blaasjes komt die, wanneer het is opgedroogd, tot korsten kunnen leiden. De natte mok is hoofdzakelijk de variant die de meeste jeuk veroorzaakt. ⠀

Hoe ontstaat mok bij paarden?

Er wordt vaak gedacht dat mok puur van buitenaf ontstaat, door nattigheid bijvoorbeeld. Echter ligt de waarheid net even anders. Mok ontstaat namelijk in eerste instantie van binnenuit! Wel kan het zo zijn dat een slechte hygiëne en/of een te natte leefomgeving de druppel is die de emmer doet overlopen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ In de huidige manier van paardenhouden krijgen veel paarden teveel suikers binnen (denk aan brok, voordroog, koeiengras op de weide, emmers vol met wortelen enz.). Het paardenlichaam wordt overladen met suikers en probeert ze als afvalstoffen (onder andere) via de benen uit te scheiden. Hierdoor kan er jeuk aan de benen ontstaan. Door het jeuken raakt de huid geïrriteerd en kunnen bacteriën, schimmels of gisten makkelijker vat krijgen en een infectie veroorzaken.


Aandoeningen die op mok lijken, maar het niet zijn!

Wat verder belangrijk is om te weten is dat er verschillende onderliggende aandoeningen zijn die voor het huidbeeld ‘mok’ kunnen zorgen, maar het niet zijn! Denk bijvoorbeeld aan contactallergieën, schimmels, mijten en fototoxiciteit. Zorg er dus goed voor dat je weet wat er precies aan de hand is, anders zal het opstellen van een goed behandelplan lastig worden.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Heeft je paard (terugkerend) last van mok, dan is het vaak niet afdoende om alleen de mokplekjes op de huid vanaf de buitenkant aan te pakken.


Is mok bij paarden besmettelijk?

Mok bij paarden is niet besmettelijk. Wel kan het voorkomen dat meerdere paarden op dezelfde stal mok hebben omdat ze op dezelfde manier worden gehouden (zelfde voeding, gebruik van dezelfde natte paddocks enz).

Schimmels en mijten zijn overigens wél besmettelijk. Deze aandoeningen kunnen zoals eerder gezegd dus wel hetzelfde huidbeeld als mok tonen, maar zijn niet dus niet één en hetzelfde.


Het is belangrijk om de oorzaak van mok vast te stellen!

Om een goed behandelplan op te stellen moet worden vastgesteld wat de oorzaak is van de mokplekken. Vervolgens is het belangrijk om orde op zaken te gaan stellen met betrekking tot het management, de voeding en de fysieke én mentale gezondheid van je paard. Mocht je hier vragen over hebben, laat het me vooral even weten, ik help je er graag bij verder! Één van de mogelijkheden is om de mok aan te pakken met behulp van de Health boost scan.


Mok bij paarden behandelen

Dat kan bijvoorbeeld met mijn Online Health boost SCAN is een kickstart naar gezondheid en bevat super veel waardevolle informatie voor jou als eigenaar én is op meerdere vlakken een gezondheidsboost voor je paard. We doen een diepgaande (natuurgeneeskunde) anamnese waarna je een analyse van je huidige voeding + voedingsadvies op maat voor jouw paard ontvangt. Op deze manier gaan we van binnen én van buiten werken aan de gezondheid van je paard. Na de Online Health boost scan: ★ Begrijp je precies welke (basis)voeding geschikt is voor jouw paard én waarom ★ Heb je (eindelijk) een concreet plan van aanpak om je paard fit en gezond te maken én te houden ★ Zit je paard lekkerder in z'n vel ★ Heeft de weerstand van je paard een flinke boost gekregen. ▶ €175,- incl. 21% btw. Geadviseerde voeding / supplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen. Interesse? Stuur een mailtje naar dit emailadres dan kijk ik met je mee naar wat ik voor je paard kan betekenen.


Liefs,

Shelley

15 weergaven0 opmerkingen