top of page

Dit is de onderliggende oorzaak van veel terugkomende problemen

Bijgewerkt op: 17 apr. 2022

In mijn dagelijkse werk kom ik veel in aanraking met allerlei verschillende soorten problemen, zoals bijvoorbeeld moeite met buiging aan één specifieke kant, buikpijn, diarree en onverklaarbare kreupelheden of bewegingsproblematiek.


Wat (vaak) de onderliggende gemene deler is in al deze klachten? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

𝗠𝗮𝗮𝗴- 𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗿𝗺𝗽𝗿𝗼𝗯𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻!

Problemen met de maag en de darmen kunnen een onderliggende sluimerende factor zijn voor heel veel uiteenlopende problemen. Daarnaast is pijn (en dat doen ze, die maagzweren!) echt een belemmerende factor voor herstel bij blessures.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Het is echt zaak om te beginnen bij het begin. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

In het geval van maagzweren is dat zorgen voor voldoende ruwvoer, geen vastperiodes langer dan 4u, geen grote hoeveelheden graan voeren en zorgen voor zoveel mogelijk stressreductie.


De eerste mythe: "In de nacht slaapt een paard, dus hoeft hij bijna niks te eten"

Wat denk jij?


Dit is echt een FABEL, eentje die belangrijk is om met zoveel mogelijk mensen te delen.


Ik kom namelijk nog op zóveel plekken waar de paarden 's nachts ca. 10u zonder ruwvoer staan. Deels omdat men denkt dat onze paarden, net als wij, 's nachts slapen en dus niet echt hoeven te eten. Deels omdat men zich niet bewust is van de (hele grote) kans op maagzweren wanneer het paard langer dan 4u zonder ruwvoer staat.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Wij mensen kennen een duidelijk dag- en nachtritme, maar paarden rusten in meerdere, korte periodes verspreid over de dag. Gemiddeld duurt zo'n rustperiode 2-3u.


De paardenmaag ‘verwacht’ gedurende de hele dag een constante aanvoer van kleine beetjes voedsel en om deze reden scheidt de maag continu maagzuur af. De functie van de maag is o.a. het voorverteren van eiwitten. De maagwand bestaat óók uit eiwitten, dus bij te lange leegstand kunnen de maagsappen de maagwand gaan aantasten = maagzweren.


Als je niet onbeperkt voert check dan een keer hoe lang je paard overdag doet met een portie hooi en bereken hoe laat + hoeveel je moet geven om met maximaal 4u leegstand de nacht door te komen.


Om de vastperiodes in de maag te verkorten kan creatief worden omgegaan met ‘ruwvoer’. Zorg daarvoor in ieder geval voor echt goede slowfeeders (2,5x2,5 of 3x3 maas) van bijvoorbeeld @paardeerlijk maar je kan bijvoorbeeld ook takken voeren die geschikt zijn voor paarden (online veel over te vinden) en kruiden ofwel gedroogd of vers met de seizoenen mee (denk aan kleefkruid, weegbree, paardenbloem, brandnetel). Het best dan in snacknetjes van @zeldenrusthaystack aanbieden zodat ze zo lang mogelijk bezig zijn met eten.



Heb je het vermoeden dat bovenstaande factoren in het verleden niet goed waren geregeld voor jouw paard, dan is het belangrijk om de maag te verzorgen en nóg beter preventief voorzorgsmaatregelen te nemen. Na een maagzweer blijft namelijk littekenweefsel over, wat kwetsbaarder is dan een gezonde maagwand.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

𝙒𝙞𝙡 𝙟𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙖𝙜 𝙙𝙖𝙩 𝙞𝙠 𝙢𝙚𝙩 𝙟𝙚 𝙢𝙚𝙚 𝙠𝙞𝙟𝙠 𝙣𝙖𝙖𝙧 𝙙𝙚 𝙨𝙞𝙩𝙪𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙫𝙖𝙣 𝙟𝙤𝙪𝙬 𝙥𝙖𝙖𝙧𝙙?

⠀⠀

De Online Health boost SCAN is een kickstart naar gezondheid en bevat super veel waardevolle informatie voor jou als eigenaar én is op meerdere vlakken een gezondheidsboost voor je paard.


We doen een diepgaande (natuurgeneeskunde) anamnese waarna je een analyse van je huidige voeding + voedingsadvies op maat voor jouw paard ontvangt. Op deze manier gaan we van binnen én van buiten werken aan de gezondheid van je paard.


Na de Online Health boost scan:

★ Begrijp je precies welke (basis)voeding geschikt is voor jouw paard én waarom

★ Heb je (eindelijk) een concreet plan van aanpak om je paard fit en gezond te maken én te houden

★ Zit je paard lekkerder in z'n vel

★ Heeft de weerstand van je paard een flinke boost gekregen.


▶ €175,- incl. 21% btw. Geadviseerde voeding / supplementen zijn niet bij de prijs inbegrepen.


Stuur me een DM als je interesse hebt, dan kijken we of ik iets voor jullie kan betekenen!


Liefs Shelley

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page