top of page

Een paard met luchtwegklachten moet juist NOOIT voordroog eten....

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023

In deze blogreeks gaan we een aantal hardnekkige mythes over voordroog (en kuil) onder de loep nemen en bespreken of het een goed idee is om voordroog te voeren aan je paard of niet.


Op ontzettend veel stallen wordt nog steeds voordroog gevoerd, terwijl steeds meer paardeneigenaren beseffen dat onverpakt hooi eigenlijk 'the way to go' is. Helaas blijkt het vaak lastig om dit inzicht over te brengen op stalhouders en andere stalgenoten.


Daarom gaan we in deze reeks een aantal veelvoorkomende mythes bespreken, zodat je gewapend bent met kennis die je kunt gebruiken om je stalhouder, stalgenoten, paardenvrienden, ouders of wie dan ook mee te informeren.


De mythe die ik héél graag in deel 3 met je wil bespreken is:

''Mijn paard moet voordroog eten vanwege luchtwegklachten"


Dit is echt symptoombestrijding op z'n best (of ergst..)!😩 Stof/schimmelvrij hooi zou altijd de basis moeten zijn en het aanpakken van de darmgezondheid zou voor deze paarden op NR. 1 moeten staan voor de lange termijn aanpak van de luchtwegklachten. Ondertussen zou je hooi kunnen stomen, niet weken!!


Waarom zijn de darmen en luchtwegen zo verbonden zijn met elkaar?

Je weet hoe een paard ademt, toch? Lucht komt binnen via de neus, gaat door de luchtpijp en komt uiteindelijk in de longen terecht. Langs deze route zit een soort laagje dat we 'epitheel' noemen. Dit is als een soort beschermlaag. Stel je deze beschermlaag voor als een vloerkleed in je huis, maar dan in je luchtwegen. Dit 'vloerkleed' / epitheel, is normaal gesproken bedekt met een soort slijm, dat we 'mucosa' noemen. Zie het als een plakkerige laag op het vloerkleed.


Waarom is dit slijm belangrijk?

Stel je voor dat er stofdeeltjes of andere kleine dingen zijn die het paard niet wil inademen. Dit slijm vangt deze ongewenste deeltjes op, net zoals een plakkerig vloerkleed stof zou vangen. Daarna helpt het epitheel (het vloerkleed) om dit stof naar buiten te brengen, zodat het geen problemen veroorzaakt. Voor het aanmaken van dit slijm heeft het paard iets genaamdzwavel 'cysteïne' nodig. Cysteïne is als een bouwsteen die het lichaam helpt om dit slijm te maken. En een van de belangrijkste dingen die cysteïne nodig heeft om te worden gemaakt, is !


Wanneer komt het paard in de problemen?

Het gevolg van (langdurige) darmproblemen kan zijn dat de lever niet meer optimaal functioneert. Wanneer dat zo is kan het lichaam afvalstoffen, die toch echt afgevoerd moeten worden, gaan binden aan bepaalde mineralen als “noodoplossing” om ze toch het lichaam uit te krijgen. Één van de mineralen die het lichaam dan kan gebruiken is zwavel. Dat betekent dat het lichaam het zwavel dat binnenkomt via voeding "opgebruikt" voor het afvoeren van afvalstoffen en er dus niet meer genoeg over is voor de oorspronkelijke functie; zoals het aanmaken van een goede slijmlaag. Droge luchtwegen (door te weinig slijm) kunnen met een kuchje reageren op stof. De oorzaak van het hoesten is dan niet het stof, dat is alleen de trigger. De oorzaak van deze puzzel vinden we in de darmen.. Een paard met verder gevorderde luchtwegklachten, zoals Equine Astma, is eigenlijk het "eindstadium" van lange tijd geïrriteerde (droge) luchtwegen. Dit zijn paarden waarvan de eigenaren vaak al jarenlang aan het "proberen" zijn met allerlei symptoombestrijdingen, zonder de daadwerkelijke kern van het probleem mee te nemen: DE DARMEN... ✨Concluderend✨ De gezondheid van de luchtwegen hangt nauw samen met de gezondheid van de darmen van je paard. Het is een beetje hetzelfde als wanneer je een mooie tuin wilt - je hebt gezonde grond nodig om de goede planten te laten groeien. Luchtwegklachten aanpakken puur en alleen gericht op druppeltjes of kruiden direct op die luchtwegen is dus kansloos wanneer je de klachten voor op de lange termijn wil aanpakken... Heeft jouw paard (beginnende) luchtwegklachten, of zichtbare darmproblemen en wil je voorkomen dat dit uitmondt in andere gezondheidsklachten? Ik heb een cursus gemaakt die mijn inziens IEDERE paardeneigenaar gevolgd zou moeten hebben. 🤩92% van de darm cursisten geeft de cursus een 8 of hoger! 🥳60% geeft de darmen cursus een 10!! 💪🏻Al ruim 150 cursisten gingen je voor!


Ik laat je wat printscreens zien uit de feedback formulieren van eerdere darm cursisten 🤩👇🏻


NA DE DARMEN CURSUS:


🤍 Kan je vertrouwen op je eigen kennis bij het beoordelen van voeding en supplementen voor een fit en gezond paard.


🤍 Weet je hoe je de natuur kan gebruiken als (gratis) tool ter ondersteuning voor een fit en gelukkig paard (denk aan kruiden en essentiële oliën).


🤍 Kan jij je eigen darmprotocol samenstellen voor jouw paard gericht op HERSTEL en BEHOUD van gezondheid.


🤍 Ben jij er als de kippen bij als het nodig is, omdat je weet hoe je vroege problemen met de organen van buitenaf ZELF kan herkennen.


🤍 En nog héél veel meer (meer dan 70 video's, die ook te beluisteren zijn via een handige app voor op je telefoon en als podcastversie). Doe je mee?




Heb je vragen? Stuur me dan even een DM op instagram onder @depaardentherapeut.


Liefs, Shelley

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page