top of page

Goed hooi voor paarden: Wat Je Moet Weten

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023

​Zet even een lekker kopje (ijs)thee en nestel jezelf op je favoriete plekje op stal. Ik wil namelijk iets belangrijks met je delen, namelijk: wat je moet weten over (het beoordelen van) goed paardenhooi🌾.​​


Goed hooi is goud waard en de absolute basis, dus het is belangrijk dat je daar het één en ander vanaf weet. Dus heb je je wel eens afgevraagd welk hooi het beste is? Of waarom sommige mensen hooi natmaken voordat ze het aan hun paard geven?


Lees dan snel verder​👇🏻👇🏻


Welke snede?

In normale zomers, dus als het niet te droog of te nat is, kan een hooiweide meestal twee keer worden gehooid voor paardenhooi. Het liefst de eerste keer zo rond half juni. Daarna begint het in de late zomer vaak te regenen, waardoor er een tweede groeifase komt die meestal maar iets van 4-6 weken duurt. Het nieuwe gras wat gebruikt wordt voor de tweede snede is dan dus nog erg jong, erg groen, erg bladrijk. Dit gras heeft niet voldoende tijd gehad om te groeien en voldoende cellulose te vormen, waardoor het niet geschikt is voor paarden.


Hoe ziet goed hooi eruit?

Als je een goede late snede hebt van een diverse weide dan is het hooi normaal gesproken vrij hard, het knispert dan echt als je het aanraakt. Als je het om je vinger wikkelt, dan hoor je het kraken. Als het alleen maar kneedbaar en zacht is, dan is het waarschijnlijk niet zo geschikt. Het hooi moet mooi knapperig zijn en een hoog gehalte aan steeltjes en weinig blad bevatten. Hoe meer bladeren, hoe hoger de voedingswaarde (= dus voor de meeste paarden te rijk).


Waarop letten bij de hooianalye?

Voedingswaarden zijn natuurlijk ook een heel belangrijk punt. Het hooi kan er geweldig uitzien, maar het zou zomaar kunnen dat er alsnog 12% suiker in zit. Voor paarden met stofwisselingsproblemen (jeuk, gevoeligheid voor hoefbevangenheid, insuline resistentie, luchtwegklachten, darmproblemen) is dit véél te hoog.

TIP: Het is niet handig om gewoon een handvol uit de baal te trekken en dat op te sturen, dan krijg je geen representatief resultaat. Je moet op verschillende plekken uit de baal een pluk halen en idealiter ook uit verschillende balen van de oogst.


Suiker in het hooi

Wat betreft de voedingswaarden is het zo dat we voor paardenhooi ALTIJD onder de 10% suikergehalte willen zitten. Als we het hebben over paarden heb die gevoelig zijn voor stofwisselingsproblemen, dus paarden die gevoelig zijn voor overgewicht, paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid, dan wil je een suikergehalte van minder dan 7%.

Met normale landbouwweides kom je eigenlijk bijna nooit rond die 7% suikergehalte uit, daarbij moet je blij zijn als je ergens rond de 10% uitkomt. Als jij jouw paard in bovenstaande problemen herkent, ga dan op zoek naar een hooileverancier die extra zorg besteed aan het oogsten van paardenhooi laag in energiewaarden.

Hoeveel eiwit heeft een paard nodig?

In hooi ligt het eiwitgehalte meestal ergens tussen de 6 en 9%. Dit zijn de gemiddelde waarden die voor de meeste paarden ook helemaal prima zijn. Ligt het eiwitgehalte onder de 6% dan zou je een beetje eiwit kunnen toevoegen aan het rantsoen in de vorm van esparcette- of luzernebrokjes bijvoorbeeld.

Als het eiwitgehalte boven de 9% ligt, heb je eerder een probleem, want ook daarvoor kan je paard vet worden. 12% eiwit is bijvoorbeeld prima voor een warmbloedige merrie die elk jaar een veulen krijgt of voor een warmbloedige sportpaard, maar niet voor het recreatiepaard of pony, die zullen daarop exploderen.


Waarom hooi (NIET) weken?

Er zit een groot verschil tussen het weken en stomen van hooi. Bij het weken van hooi activeer je de aanwezige micro-organismen weer, dus het is juist minder hygiënisch. Schimmelsporen worden bij het weken gestrest, waardoor ze hun schimmelsporen juist EXTRA verspreiden (dus bij een "schimmel/hooi" allergie wil je JUIST niet weken!!). Hooistomen kent dat nadeel niet, omdat het de schimmels en bacteriën doodt.


Er wordt ook wel eens geadviseerd om ruwvoer te weken om het suikergehalte te verlagen. Dit is wat mij betreft alleen een tijdelijke oplossing als je bijv. een IR paard hebt en tijdelijk een partij ruwvoer hoog in suiker waardoor je met een half uurtje weken het suikergehalte onder de 10% kan krijgen, totdat er beter hooi is (als noodoplossing dus).


''Mijn paard moet voordroog eten vanwege luchtwegklachten / gaat hoesten van hooi"

Dit is echt symptoombestrijding op zn best (of ergst..)!

Stof/schimmelvrij hooi zou áltijd de basis moeten zijn. Voor paarden met luchtwegklachten zou darmrevalidatie daarnaast op nummer één moeten staan als je de problemen op de lange termijn wil aanpakken. Het voeren van voordroog doet het tegenovergestelde van de darmen revalideren; je maakt het interne probleem alleen maar erger! Terwijl je bezig bent met darmrevalidatie zou je hooi kunnen stomen, dus niet weken!


Merk je dat je nog heel veel te leren hebt op het gebied van basisvoeding?

Misschien ben je zelfs wel een beetje geschrokken omdat je juist dacht dat 2e snede hooi goed was of dat het weken van hooi een slim idee was.


Ik heb een cursus gemaakt die mijn inziens IEDERE paardeneigenaar gevolgd zou moeten hebben. Tenminste, als je geïnteresseerd bent in het ondersteunen van je paard op een natuurlijke manier, omdat je je paard graag zo gezond en oud mogelijk ziet worden.


⭐⭐⭐⭐⭐ De cursus krijgt gemiddeld een 9.3 van de cursisten! ⭐⭐⭐⭐⭐

Al ruim 150 cursisten gingen je voor!


In de woorden van huidige cursisten: "𝘐𝘬 𝘳𝘢𝘢𝘥 𝘥𝘦 𝘤𝘶𝘳𝘴𝘶𝘴 𝘢𝘢𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘢𝘭𝘭𝘦 𝘱𝘢𝘢𝘳𝘥𝘦𝘯𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯𝘢𝘳𝘦𝘯. 𝘖𝘰𝘬 𝘢𝘭𝘴 𝘫𝘦 𝘱𝘢𝘢𝘳𝘥 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯 𝘦𝘳𝘷𝘢𝘢𝘳𝘵 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘰𝘮 𝘣𝘦𝘱𝘢𝘢𝘭𝘥𝘦 𝘬𝘦𝘯𝘯𝘪𝘴 𝘰𝘱 𝘵𝘦 𝘥𝘰𝘦𝘯, 𝘢𝘭 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘰𝘮 𝘦𝘷𝘦𝘯𝘵𝘶𝘦𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯." "𝙀𝙚𝙣 𝙘𝙪𝙧𝙨𝙪𝙨 𝙙𝙞𝙚 𝙚𝙡𝙠𝙚 𝙥𝙖𝙖𝙧𝙙𝙚𝙣𝙚𝙞𝙜𝙚𝙣𝙖𝙖𝙧 𝙜𝙚𝙫𝙤𝙡𝙜𝙙 𝙯𝙤𝙪 𝙢𝙤𝙚𝙩𝙚𝙣 𝙝𝙚𝙗𝙗𝙚𝙣" "𝘐𝘬 𝘻𝘰𝘶 𝘥𝘦 𝘤𝘶𝘳𝘴𝘶𝘴 𝘢𝘢𝘯 𝘪𝘦𝘥𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘱𝘢𝘢𝘳𝘥 𝘢𝘢𝘯𝘳𝘢𝘥𝘦𝘯. 𝘐𝘬 𝘨𝘶𝘯 𝘦𝘭𝘬 𝘱𝘢𝘢𝘳𝘥 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥 𝘦𝘯 𝘧𝘪𝘫𝘯 𝘭𝘪𝘫𝘧." "𝙅𝙤𝙪𝙬 𝙘𝙪𝙧𝙨𝙪𝙨 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙢𝙚 𝙚𝙘𝙝𝙩 𝙙𝙤𝙚𝙣 𝙞𝙣𝙯𝙞𝙚𝙣 𝙙𝙖𝙩 𝙞𝙠 𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧𝙚 𝙠𝙚𝙪𝙯𝙚𝙨 𝙢𝙤𝙚𝙨𝙩 𝙢𝙖𝙠𝙚𝙣. 𝙄𝙠 𝙙𝙚𝙣𝙠 𝙙𝙖𝙩 𝙫𝙚𝙚𝙡 𝙢𝙚𝙚𝙧 𝙥𝙖𝙖𝙧𝙙𝙚𝙣 𝙙𝙖𝙧𝙢𝙠𝙡𝙖𝙘𝙝𝙩𝙚𝙣 𝙝𝙚𝙗𝙗𝙚𝙣, 𝙙𝙖𝙣 𝙟𝙚 𝙯𝙤𝙪 𝙙𝙚𝙣𝙠𝙚𝙣."

NA DEZE CURSUS:

🤍 Ben jij dé darm specialist voor jouw eigen paard en heb je in 3 maanden alle tips, tricks en tools geleerd voor blije gezonde darmen.

🤍 Kan je vertrouwen op je eigen kennis bij het beoordelen van voeding en supplementen voor een fit en gezond paard.

🤍 Kan jij je eigen darmprotocol samenstellen voor jouw paard gericht op herstel en behoud van gezondheid.

🤍 Weet je hoe je de natuur kan gebruiken als (gratis) tool ter ondersteuning voor een fit en gelukkig paard (denk aan kruiden en essentiële oliën). 🤍 En nog héél veel meer (meer dan 70 video's, die ook te beluisteren zijn via een handige app voor op je telefoon en als podcastversie).

Lukt het je tot nu toe steeds niet om de problemen van je paard onder controle te krijgen? Dan is de kans groot dat je de basis hebt overgeslagen óf deze niet op de juiste manier hebt ondersteund.


Het lijkt me fantastisch om je te mogen verwelkomen als darmen cursist!


Doe je mee? Je kan direct beginnen met het kijken van de video's (zelfs met een app op je telefoon) en we komen 1x per maand samen via Zoom, zodat iedereen zijn/haar vragen kan stellen.




Tot snel!

Liefs Shelley




191 weergaven0 opmerkingen
bottom of page