top of page
Foto van schrijverShelley Meeuwsen | De Paardentherapeut

Hardnekkige mythes over voordroog - deel 2

Bijgewerkt op: 23 nov 2023

In deze blogreeks gaan we een aantal hardnekkige mythes over voordroog (en kuil) onder de loep nemen en bespreken of het een goed idee is om voordroog te voeren aan je paard of niet.


Op ontzettend veel stallen wordt nog steeds voordroog gevoerd, terwijl steeds meer paardeneigenaren beseffen dat onverpakt hooi eigenlijk 'the way to go' is. Helaas blijkt het vaak lastig om dit inzicht over te brengen op stalhouders en andere stalgenoten.


Daarom gaan we in deze reeks een aantal veelvoorkomende mythes bespreken, zodat je gewapend bent met kennis die je kunt gebruiken om je stalhouder, stalgenoten, paardenvrienden, ouders of wie dan ook mee te informeren.


Vandaag bespreken we mythe numero 2, ik denk één van de meestgehoorde:


''Ons voordroog is net zo droog als hooi".

Jaja, het zou best kunnen dat op het eerste oog het voordroog er net zo droog uitziet als hooi. Maar dat het er net zo droog uitziet, betekent niet dat het in essentie vergelijkbaar is met onverpakt hooi.


De gewenste zuurgraad voor paarden ligt rond een pH-waarde van 7. Voordroog waarvan wordt gezegd dat het “net zo droog is als hooi” heeft vaak een zuurgraad rond de 5. Natter voordroog een kuil zijn nog zuurder en hebben dus een nog lagere pH waarde.


Hoewel 5 en 7 op het eerste oog niet zover uit elkaar lijken te liggen, is het daadwerkelijke verschil in zuurgraad enorm. pH-waardes volgen namelijk een logaritmische schaal; elk punt van de schaal geeft een tienvoudige verandering van de waarde. “Droog” voordroog met een pH van 5 is dus alsnog ongeveer honderd (!) keer zuurder dan hooi met een pH van 7.


Waarom is die zuurgraad relevant?

Verzuring van de darmen kan catastrofaal zijn voor de gezondheid van een paard. Het spijsverteringsstelsel van een paard is gevoelig en de zuurgraad van de darmen van een gezond paard is heel specifiek afgesteld op een pH rond de 6.8 en 7.2.


Door het eten van voordroog krijgt een paard alleen op dagelijkse basis ineens een toevoer aan melkzuurbacteriën. Die melkzuurbacteriën nemen vervolgens de touwtjes in handen in de darmen. Ze smullen van de suiker en eiwitten uit het hooi, maar geven het paard er geen bruikbare voedingsstoffen voor terug.


In plaats daarvan produceren ze melkzuren die het paard opneemt in de darmwand. Deze melkzuren irriteren het darmslijmvlies, waardoor er laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan met uiteindelijk een hyperpermeabele darm als mogelijk gevolg (dit is vaak de oorzaak van mestwater bij paarden).


Addertje onder het gras

Er is nog een addertje onder het gras bij het voeren van "droog voordroog". Als voordroog namelijk heel droog is ingepakt gaat het fermentatieproces minder goed. Om de hygiëne goed te krijgen, moet na het inpakken met plastic de pH éigenlijk juist heel snel afzakken, zodat er weinig ziektekiemen in het ruwvoer komen. Pas wanneer de pH-waarde onder de 5 komt stopt het fermentatieproces en groeien melkzuurbacteriën en schimmels niet meer. Bij "droog voordroog" met een pH van 5 heb je dus ook nog eens grotere kans op schimmel, gisten en bacteriën. Het lastige is dat je dit niet ruikt of ziet, alleen testen in het lab wijzen het uit.


Van het ene gezondheidsprobleem naar het andere

Wanneer een paard voedsel met een lagere pH-waarde eet, zoals voordroog of kuil, ontstaat er een omgeving die bevorderlijk is voor de groei van schadelijke bacteriën. Dit kan leiden tot een verstoring van de darmflora (de goede bacteriën sterven af, en de slechte bacteriën "thriven") en daardoor een verstoring van de natuurlijke balans in de darmen van het paard.


Verzuring van de darmen verstoort niet alleen de darmflora, maar kan ook de gehele spijsvertering en de opname van voedingsstoffen belemmeren. Het kan namelijk leiden tot een vermindering van de vezelvertering, waardoor belangrijke voedingsstoffen niet goed worden geabsorbeerd (= ook minder energie), wat weer kan leiden tot voedingstekorten en gewichtsverlies.


Maar een zure omgeving creëert in de darmen ook nog eens een gunstige omgeving voor de groei van schimmels, gisten en andere pathogene micro-organismen. Deze kunnen schadelijke toxines produceren die het maagdarmkanaal van je paard kunnen beschadigen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Langdurige blootstelling aan een zure omgeving kan daardoor (op termijn) leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals kolieken, diarree, mestwater en het risico op bepaalde aandoeningen (zoals hoefbevangenheid, luchtwegklachten, jeuk enz.) vergroten.


Dus, kort samengevat:

1. Zuurgraad Verschil: Ondanks dat voordroog er soms net zo droog uitziet als hooi, is de zuurgraad een wereld van verschil. Een pH van 5 in voordroog is honderd keer zuurder dan hooi met een pH van 7. Dit is belangrijk, want de gezonde zuurgraad in de darmen van een paard ligt rond de 6.8 en 7.2.


2. Darmgezondheid en Melkzuurbacteriën: Door voordroog te eten, krijgt een paard een lading melkzuurbacteriën binnen die de darmen uit balans brengen. De melkzuren die ze produceren kunnen de darmwand irriteren, ontstekingen veroorzaken en mogelijk leiden tot 'leaky gut'. Dit kan serieuze gevolgen hebben zoals mestwater, diarree en kolieken.


3. Schimmel- en Bacteriegroei in Voordroog: Als voordroog heel droog is ingepakt, is de fermentatie minder effectief en kan het een broedplaats worden voor schimmels, gisten en bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor het paard. Dit zie of ruik je vaak niet, maar kan de gezondheid van je paard behoorlijk aantasten.


Dus, praat met je stalhouder over het belang van de juiste zuurgraad, de risico's van melkzuurbacteriën door voordroog, en het gevaar van schimmel- en bacteriegroei in voordroog.


Wil je de beste paardeneigenaar zijn die je paard zichzelf kan wensen en jezelf wapenen met kennis over het ondersteunen van de gezondheid van je paard op een natuurlijke manier?

Ik heb een cursus gemaakt die mijn inziens IEDERE paardeneigenaar gevolgd zou moeten hebben.


🤩92% van de darm cursisten geeft de cursus een 8 of hoger!

🥳60% geeft de darmen cursus een 10!!

💪🏻Al ruim 150 cursisten gingen je voor!


In de woorden van huidige cursisten:


NA DE DARMEN CURSUS:


🤍 Kan je vertrouwen op je eigen kennis bij het beoordelen van voeding en supplementen voor een fit en gezond paard.


🤍 Weet je hoe je de natuur kan gebruiken als (gratis) tool ter ondersteuning voor een fit en gelukkig paard (denk aan kruiden en essentiële oliën).


🤍 Kan jij je eigen darmprotocol samenstellen voor jouw paard gericht op HERSTEL en BEHOUD van gezondheid.


🤍 Ben jij er als de kippen bij als het nodig is, omdat je weet hoe je vroege problemen met de organen van buitenaf ZELF kan herkennen.


🤍 En nog héél veel meer (meer dan 70 video's, die ook te beluisteren zijn via een handige app voor op je telefoon en als podcastversie). Doe je mee?




Liefs, Shelley

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page