top of page

Hardnekkige mythes over voordroog - deel 1

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023

In deze blogreeks gaan we een aantal hardnekkige mythes over voordroog (en kuil) onder de loep nemen en bespreken of het een goed idee is om voordroog te voeren aan je paard of niet.


Op ontzettend veel stallen wordt nog steeds voordroog gevoerd, terwijl steeds meer paardeneigenaren beseffen dat onverpakt hooi eigenlijk 'the way to go' is. Helaas blijkt het vaak lastig om dit inzicht over te brengen op stalhouders en andere stalgenoten.


Daarom gaan we in deze reeks een aantal veelvoorkomende mythes bespreken, zodat je gewapend bent met kennis die je kunt gebruiken om je stalhouder, stalgenoten, paardenvrienden, ouders of wie dan ook mee te informeren.


''Ons voordroog is geanalyseerd en de analyse was super netjes"

Hoewel voedingswaarden absoluut belangrijk zijn, gaat het in dit geval NIET om de voedingswaarden die uit de analyse komen, maar om het feit dat het voordroog/kuil uit plastic komt! Het gaat dus wél over de conservering van het product:

  • Voordroog wordt houdbaar door fermentatie olv bacteriën

  • Hooi wordt houdbaar door afsterving; oxidatie met zuurstof

Twee hele verschillende processen die resulteren in verschillende eindproducten.

Verschil in zuurgraad

De gewenste zuurgraad voor paarden ligt rond een pH-waarde van 7. Voordroog waarvan wordt gezegd dat het “net zo droog is als hooi” (hier gaan we in een andere blogpost nog uitgebreider op in) heeft vaak (met mazzel) een zuurgraad rond de 5.


Hoewel 5 en 7 op het eerste oog niet zover uit elkaar lijken te liggen, is het daadwerkelijke verschil in zuurgraad enorm. pH-waardes volgen namelijk een logaritmische schaal; elk punt van de schaal geeft een tienvoudige verandering van de waarde. “Droog” voordroog met een pH van 5 is dus alsnog ongeveer honderd (!) keer zuurder dan hooi met een pH van 7.

Door het eten van voordroog krijgt een het paard op dagelijkse basis een toevoer aan melkzuurbacteriën. Door de toename van melkzuurbacteriën verlaagt de pH waarde in de darm, waardoor deze verzuren met als gevolg dat de goede bacteriën (die een hogere pH nodig hebben) afsterven.

Melkzuurbacteriën gaan zich vestigen in de darm en gaan daar suikers en eiwit verteren. In ruil hiervoor produceren ze melkzuren die door de darmslijmvliezen van het paard worden opgenomen. Deze melkzuren irriteren het darmslijmvlies, waardoor er laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan met uiteindelijk een hyperpermeabele darm als mogelijk gevolg.


Hyperpermeabele darm??

De cellen van de darmwand zijn niet strak aaneengesloten, maar verbonden door een soort 'schuifdeurtjes'. Deze 'schuifdeurtjes' worden in de wetenschap "tight junctions" genoemd. Ze vormen een barrière die soms bepaalde stofjes doorlaten. Dit is geen ongelukje of foutje, maar een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem.


Wanneer deze grotere stoffen door de darmwand gaan, reageert het lichaam met een kleine ontstekingsreactie. Dit helpt om immuniteit op te bouwen tegen deze stoffen, een beetje zoals een natuurlijk vaccin.


Maar wat gebeurt er als deze balans wordt verstoord?

Wanneer de darmen gedurende een langere periode geïrriteerd worden, door het eten van voordroog bijvoorbeeld, kunnen er door deze aanhoudende prikkeling ontstekingen in de darmwand ontstaan.


Als deze ontstekingen lang aanhouden, beginnen ze de schuifdeurtjes te beschadigen. Deze beschadigde schuifdeurtjes kunnen hun functie niet meer goed uitvoeren en gaan continu openstaan.


Het gevolg? Grotere stoffen passeren continu de darmwand. Deze ongecontroleerde doorgang van stoffen leidt tot continue ontstekingsreacties in het lichaam, waardoor het immuunsysteem ontregeld raakt. En het nadeel van een ontregeld immuunsysteem is dat het zorgt voor een zwakkere weerstand en dat maakt een paard vatbaarder voor virussen, infecties en parasieten en andere gezondheidsproblemen.


Dus, kort samengevat:

Om deze informatie aan je stalhouder (of wie dan ook) over te brengen, kan je de nadruk leggen op het feit dat voordroog een andere conserveringsmethode heeft en een lagere zuurgraad heeft dan ideaal is voor paarden. Leg uit dat dit kan leiden tot problemen in de darmen en het immuunsysteem en dat onverpakt hooi een betere keuze is omdat het een pH van 7 heeft, wat ideaal is voor de spijsvertering van paarden.


In de volgende blogpost zullen we een andere mythe over voordroog aanpakken en nog meer specifieke gegevens delen om je te helpen bij het informeren van anderen.


Wil je de beste paardeneigenaar zijn die je paard zichzelf kan wensen en jezelf wapenen met kennis over het ondersteunen van de gezondheid van je paard op een natuurlijke manier?


Ik heb een cursus gemaakt die mijn inziens IEDERE paardeneigenaar gevolgd zou moeten hebben.


🤩92% van de darm cursisten geeft de cursus een 8 of hoger!

🥳60% geeft de darmen cursus een 10!!

💪🏻Al ruim 150 cursisten gingen je voor!


In de woorden van huidige cursisten:

















NA DEZE CURSUS:


🤍 Kan je vertrouwen op je eigen kennis bij het beoordelen van voeding en supplementen voor een fit en gezond paard.


🤍 Weet je hoe je de natuur kan gebruiken als (gratis) tool ter ondersteuning voor een fit en gelukkig paard (denk aan kruiden en essentiële oliën). 🤍 Kan jij je eigen darmprotocol samenstellen voor jouw paard gericht op HERSTEL en BEHOUD van gezondheid. 🤍 Ben jij er als de kippen bij als het nodig is, omdat je weet hoe je vroege problemen met de organen van buitenaf ZELF kan herkennen. 🤍 En nog héél veel meer (meer dan 70 video's, die ook te beluisteren zijn via een handige app voor op je telefoon en als podcastversie). Doe je mee?




Liefs, Shelley

174 weergaven0 opmerkingen
bottom of page