top of page

Variatie en afwisseling zijn belangrijk voor een gezond paard! 🍃🌿

Bijgewerkt op: 18 feb. 2022

In het wild eten paarden wel circa 80 verschillende planten, kruiden en bomen.

Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kúnnen ook andere planten inzitten. Aangezien variatie in ruwvoer heel belangrijk is voor je paard is het fijn om af en toe wat takken of kruiden toe te voegen aan het rantsoen van je paard. Zelfs dan zal het nog moeilijk worden om richting die 80 verschillende soorten te komen.

WAAROM RUWVOER VARIATIE?

De állerbelangrijkste basis voor een fysiek én mentaal gezond paard is voldoende aanbod van ruwvoer! De paardenmaag ‘verwacht’ gedurende de hele dag een constante aanvoer van kleine beetjes voedsel. Wanneer de maag langer dan 4u achter elkaar leeg is wordt door de continue maagzuurproductie en het gebrek aan minder zure inhoud de pH in de maag zo laag dat de maagwand aangetast raakt. Om ervoor te zorgen dat je paard maximaal 4u zonder ruwvoer staat raad ik in eerste instantie aan om gebruik te maken van slowfeeders (met een maas van 2,5x2,5 of 3x3 zoals deze, anders zijn het 'gewoon' hooinetten zonder slowfeed effect) en goed na te berekenen of je paard wel écht de aanbevolen hoeveelheid ruwvoer krijgt (1,5-2kg droge stof per 100kg lichaamsgewicht), ik zie dit namelijk vaak verkeerd gaan waardoor paarden simpelweg te wéinig ruwvoer krijgen!


𝗧𝗮𝗸𝗸𝗲𝗻, 𝗱𝗶𝗲 𝗴𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗸𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗽𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻, 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗼𝗼𝗸 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸𝘁 𝗼𝗺 (𝘁𝗼𝘁 𝗼𝗽 𝘇𝗲𝗸𝗲𝗿𝗲 𝗵𝗼𝗼𝗴𝘁𝗲) 𝗱𝗲 𝘃𝗮𝘀𝘁𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗱𝗲𝘀 𝘁𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗼𝗿𝘁𝗲𝗻 én zijn een hele mooie manier om je paard meer variatie te bieden. Zorg er wil voor dat je de takken veilig ophangt / aanbiedt om ongelukken te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld met de snackcubes en smulstaven van Creatief voor paarden, snacknetjes en/of flexiballen.


Nu vraag je je natuurlijk af?


WELKE BOMEN/TAKKEN MOGEN PAARDEN ETEN?

Lang niet alle takken zijn geschikt voor paarden. Deze soorten in ieder geval wel:


▶ Wilg (alle soorten, enkel over de eetbaarheid van de olijfwilg wordt getwijfeld!)

▶ Hazelaar (de noten van de hazelaar niet aan je paard geven!)

▶ Els (zowel de witte, als de zwarte Els zijn eetbaar)

▶ Berk (zowel de ruwe, als de zachte Berk zijn eetbaar)

▶ Linde (zowel de Zomerlinde, als de Winterlinde zijn eetbaar)

▶ Populier (zowel de Ratelpopulier als de Zwarte Populier zijn eetbaar) ▶ Gewone Es (let op; dus niet de esdoorn, vrijwel alle esdoornsoorten zijn giftig!) ▶ Iep (Zowel de Gladde/Veldiep, als de Ruwe iep/Bergiep zijn eetbaar) ▶ Wilde appel (de appels zelf met mate!) ▶ Meidoorn (zowel Eenstijlige Meidoorn als Tweestijlige Meidoorn is eetbaar. Let op; als je paard geen 'ruw' voer gewend is kunnen deze doorns vrij heftig zijn)

▶ Framboos

▶ Moerbei (Zowel witte, als zwarte Moerbei is eetbaar; de vruchten met mate)

▶ Hondsroos (met name de bottels; ook deze plant heeft weer pittige doorns)

▶ Zwarte bes (gedroogd vinden paarden het blad lekkerder dan vers).

En ja, deze bomen zijn dus ook geschikt voor in een paardenweide!


Wellicht overbodig, maar voer geen bespoten takken aan je paard.

Twijfel je met snoeien of je wel de goede te pakken hebt; doe het dan niet!

Wil je meer tips voor een fit, gezond en gelukkig paard?

In mijn gratis E-book deel ik mijn 5 toptips voor een gezond en gelukkig paard.


Door het E-book van Shelley met tips voor een topfit paard ben ik mij nog meer bewust geworden van het feit dat goed ruwvoer de basis is.

Het heeft mij creatiever gemaakt in het aanbieden van voldoende ruwvoer en ik heb direct wat tips kunnen toepassen. Daarnaast ben ik mij veel meer bewust geworden dat zaken als slappe mest of vieze benen door het mestwater niet iets is 'wat gewoon bij hem past'.

Ik raad het e-book aan alle paardeneigenaren aan, het is fijn om deze handvaten te hebben om net een beetje meer te kunnen doen.

-Marit Bekhuis

Wil je deze tips ook gratis ontvangen?


Bedankt voor het lezen en veel plezier met het uitzoeken van eetbare takken voor je paard!

Liefs, Shelley

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page