top of page

Help, mijn paard staakt!😫



Ik krijg regelmatig berichtjes in de trant van "mijn paard probeert me uit", "mijn paard gaat in verzet", "mijn paard wil niet werken", "mijn paard staakt met buitenrijden/longeren/rijden in de bak enz. enz.


Een stakend paard wordt vaak ook wel een "stout" paard genoemd. Maar de waarheid ligt vaak net even anders...


Vraag jezelf af: klopt de basis?

Waarschijnlijk heb je al een heleboel kleinere signalen gemist tegen de tijd dat je paard écht staakgedrag gaat vertonen.


Het eerste wat dus belangrijk is om te doen is jezelf afvragen of er iets in je basis niet klopt, dus check voor jezelf:


✔ Wanneer is de tandarts voor het laatst geweest?

✔ Is je harnachement recent nog gecheckt (luister vooral ook even De Paardentherapeut Podcast #4)?

✔ Hoe staat je paard op zijn voeten?

️✔ Is je paard écht voorzien van de 3f's (friends, freedom & forage)

✔ Is je training correct en passend?

✔ Is je paard lichamelijk & mentaal in balans?


Kan je niet alles van bovenstaand volmondig positief beantwoorden?

Dan is er werk aan de winkel.


De eerste stap geef ik je direct mee:


Een mega belangrijke eerste tip is helemaal niet ontzettend spannend of sensationeel. De basisvoorwaarde voor een happy athlete is namelijk:

Voldoende aanbod van ruwvoer!


Het klinkt zó makkelijk, maar ik zie het op oneindig veel stallen nog steeds hopeloos misgaan.


Waarom?

Een paardenmaag ‘verwacht’ gedurende de hele dag een constante aanvoer van kleine beetjes voedsel. Wanneer de maag langer dan 4u achterelkaar leeg is wordt door de continue maagzuurproductie (en het gebrek aan minder zure inhoud) de pH in de maag zo laag dat de maagwand aangetast raakt.


En die 4u is dus INCLUSIEF DE NACHT!

Wij mensen hebben een duidelijk dag- en nachtritme, maar paarden rusten in meerdere korte periodes verspreid over de gehele dag en nacht. Gemiddeld duurt zo'n rustperiode 2-3u.

Krijgt jouw paard zijn laatste voerbeurt dus rond 23:00 en vervolgens pas weer rond 07:00 eten en doet je paard maximaal 2u met het hooi dan is dit écht vragen om problemen vroeg of later.


Belangrijk is dus om te weten hoe láng je paard doet over een bepaalde portie ruwvoer. Vervolgens kun je gaan puzzelen om ervoor te zorgen dat je paard binnen 24u voldoende ruwvoer binnen krijgt, zonder vastperiodes langer dan 4u per keer INCLUSIEF DE NACHTEN!


Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid ruwvoer is 2-3kg hooi per 100kg lichaamsgewicht. Dit is de basis om paarden tot in de topsport van voldoende energie te voorzien. Let op: voordroog en kuil bevatten meer water dan onverpakt hooi, dus hiervan moet meer gegeven worden in verhouding. Echter wordt het voeren van voordroog ten zeerste afgeraden.


Rekenvoorbeeld:

Een paard van 500kg zou zodoende 10-15kg hooi per 24u moeten eten om hier voldoende energie uit te kunnen halen. Dit kun je nawegen met een reisweeghaak!

Zorg daarnaast voor echt goede slowfeeders (2,5x2,5 of 3x3 maas) van bijvoorbeeld @paardeerlijk. Als je paard dit niet gewend is, laat hem dan wel rustig wennen aan de mazen om stress te voorkomen.


Daarnaast zijn er tegenwoordig ook automatische slowfeeders die zelfs in stallen geïnstalleerd kunnen worden. Niet goedkoop, maar geloof me, een paard met maagproblemen opladen naar de kliniek voor een scopie en tijdenlang maagmedicatie geven met alle gevolgen van dien is ook alles behalve goedkoop. Bovendien ben je dan ook nog eens achter de feiten aan het aanlopen. Als een paard eenmaal maagzweren heeft gehad zal het daar altijd gevoeliger voor blijven....


En? Als je dit nu allemaal uitrekent hoe goed heb jij het dan geregeld voor jouw paard?

Het lijkt me heel erg leuk om dit van je te horen. Stuur me een DM op Instagram of een mailtje naar contact@depaardentherapeut.


Liefs Shelley


bottom of page