top of page

Gasserigheid en Gaskoliek bij Paarden: Wat je moet Weten!

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023



Als paardeneigenaar is het belangrijk om te weten dat paarden van nature gas produceren en soms scheten laten. Dit is een normaal onderdeel van het verteringsproces.


MAAR, wanneer een paard veel scheten laat kan dit duiden op een gezondheidsprobleem die, indien niet accuraat aangepakt, uiteindelijk kan resulteren in gaskoliek.


In deze blog bespreek ik waarom paarden scheten laten, hoe je gaskoliek kunt herkennen en wat je kunt doen om dit probleem te voorkomen.


Waarom laten paarden scheten?

Paarden laten scheten vanwege de manier waarop hun spijsvertering werkt. Als herbivoren hebben paarden een complex spijsverteringsstelsel dat is ontworpen om vezelrijk voedsel zoals hooi en gras te verteren. In de loop van dit proces wordt er gas geproduceerd, wat uiteindelijk het lichaam verlaat in de vorm van scheten.


Onverpakt hooi

De kwaliteit van het hooi dat je aan je paard voert heeft een grote invloed op de hoeveelheid gas die wordt geproduceerd. Voordroog en kuil bevatten mogelijk schimmels, gisten en bacteriën, wat kan leiden tot meer gasproductie. Zorg ervoor dat je altijd onverpakt- en goed opgeslagen hooi aan je paard geeft (uit touwtjes dus, niet uit plastic).


Suikergehaltes

Een hoog suikergehalte in de voeding van je paard kan ook bijdragen aan een toename van scheten. Te veel suiker kan leiden tot overmatige gasproductie en darmproblemen. Zorg ervoor dat je het suikergehalte in de voeding van je paard in de gaten houdt.


Beweging

Regelmatige beweging is essentieel voor de gezondheid van je paard en helpt bij het voorkomen van gaskoliek. Beweging ondersteunt de peristaltische beweging van de darmen, die er op hun beurt voor zorgen dat gas goed wordt afgevoerd. Zorg ervoor dat je paard voldoende (vrije!) beweging krijgt. Elk uurtje langer op stal heeft een negatieve invloed op de peristaltische beweging van de darmen.


Weidegang

Weidegang is vooral heel belangrijk voor de mentale gezondheid van je paard. Maar wist je dat het gras van onze paarden in de verste verte niet meer lijkt op het gras dat hun wilde soortgenoten eten? Gedomesticeerde paarden eten speciaal geteelde grasvariëteiten die zijn geselecteerd op basis van hun voedingswaarde, vaak speciaal voor productievee zoals melk- of vleeskoeien. Dit gras is veel minder vezelrijk en veel hoger in nutriënten. Eigenlijk is het grootste gedeeltes van de Nederlandse en Belgische weides dus helemaal niet geschikt voor paarden. Onder andere een hoog suikergehalte in gras kan zorgen voor meer gasproductie en dus een verhoogde kans op gaskoliek.


Hoe ontstaat gaskoliek bij paarden?

Gaskoliek ontstaat wanneer er een ophoping van gas in de darmen van je paard plaatsvindt. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

  • Te weinig lichamelijk beweging

  • Het eten van zand en stro

  • Wormen en wormlarven

  • Te snelle voerwijzingen of grote hoeveelheden voeding in één keer

  • Ontstekingen in de darmen

  • Een te hoog suikergehalte in het dieet

  • Stress en veranderingen in de omgeving

Door aandacht te besteden aan deze factoren, en te zorgen voor een goede basis voor je paard, kun je het risico op gaskoliek verminderen en je paard zo gezond en gelukkig mogelijk houden.


Hoe herken je gaskoliek?

Gaskoliek is een veelvoorkomend probleem bij paarden en wordt veroorzaakt door een ophoping van gas in de darmen. De symptomen van gaskoliek zijn onder andere:

  • Onrust en ongemak

  • Schoppen naar de buik

  • Veelvuldig liggen en weer opstaan

  • Uitrekken of pogingen om te rollen

Als je vermoedt dat je paard gaskoliek heeft, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je dierenarts, maar zeker ook te gaan onderzoeken wat je moet aanpassen in je voerbeleid en management om herhaling in de toekomst te voorkomen.


In conclusie, het temmen van de "windkracht 10" op stal begint met het begrijpen en aanpakken van de oorzaken van overmatige gasproductie bij paarden. Door bewuste keuzes te maken in voeding, zoals onverpakt hooi, het beperken van suiker, gecombineerd met genoeg vrije beweging en enkel passende weidegang, kan je de gezondheid van je paard aanzienlijk verbeteren.


Het herkennen en tijdig ingrijpen bij gaskoliek is cruciaal om ernstige complicaties te voorkomen. Laten we samen zorgen voor een gezondere, gelukkigere en minder winderige toekomst voor onze knappe viervoeters!


Wil je leren hoe je de darmproblemen van je paard effectief te lijf kan gaan? Doe dan mee met mijn online cursus "Darmproblemen te lijf". Alle informatie vind je hier.


Liefs Shelley

569 weergaven0 opmerkingen
bottom of page