top of page
Foto van schrijverShelley Meeuwsen | De Paardentherapeut

Zomerse Zorg: Tips om je Paard Koel te Houden

Bijgewerkt op: 14 jun. 2023

De zomer is meestal een tijd van plezier en ontspanning, maar als de temperaturen écht oplopen is het belangrijk om wat extra aandacht te besteden aan de zorg voor onze paarden.


In dit artikel beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen over paarden helpen (met afkoelen) bij hitte en ik geef je 10 nuttige tips om je paard te ondersteunen bij warmte.


Wat te doen met paarden in de hitte?

Het is super belangrijk om waar nodig de omgeving en de dagelijkse routine van je paard aan te passen als het warm is. Zorg voor voldoende schaduwplekken voor ELK paard, dus ook voor degenen die wat minder voor zichzelf opkomen. Kijk vooral ook naar de ruwvoerplekken; kan je paard ook dan in de schaduw staan, of is je paard verplicht om in de brandende zon te staan zolang hij wil eten?


Vers water is ook ontzettend belangrijk. Met dit warme weer wil je elke dag je waterbakken verversen en even schoonmaken. Áls je wil gaan trainen doe dit dan 's ochtends vroeg. Na de nacht is het altijd koeler dan einde avond na een hete dag. Lukt dit qua planning niet, geef je paard dan vrij.


Kunnen paarden tegen warm weer?

Ik heb gemerkt dat het ontzettend verschilt per individu in hoeverre een paard 'tegen' de warmte kan. Over het algemeen zijn paarden het meest comfortabel bij temperaturen tussen 5 en 25 graden Celsius, maar ik heb ook het idee dat sommige rassen en wellicht ook sommige individuen de warmte beter of slechter aankunnen. Kijk dus altijd naar de individuele behoeftes van jouw paard.


Hebben paarden last van de warmte?

Ja, net als mensen kunnen paarden last hebben van de warmte. Ze kunnen moeite hebben met ademhalen, zweten en tekenen van uitdroging vertonen. Lees verderop in de blog mijn 9 tips om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen bij warmte.


Kan een paard oververhit raken?

Absoluut. Oververhitting kan leiden tot uitdroging, koliek en zelfs hitteberoerte, wat levensbedreigend kan zijn voor een paard.


#10 ZomerTips voor je Paard


#1. Voldoende Water

Zorg ervoor dat je paard áltijd toegang heeft tot vers en koel water. Let ook op de hygiëne van je waterbakken!


#2. Schaduw voor Iedereen

Creëer voldoende schaduw in de weide, op de track of paddock om je paard de keuze te geven om zichzelf te beschermen tegen de directe zon. Zorg ook dat er voldoende voerplekken in de schaduw zijn, zodat je paard niet verplicht de zon in hoeft om te kunnen eten.


#3. Tijdige Training

Plan de training of het rijden tijdens de koelere ochtenduren óf geef je paard vrij!


#4. Ventilatie

Je zou voor wat extra luchtcirculatie in de (schuil)stal kunnen kiezen om een aantal ventilatoren op te hangen. Zorg er wel ten allen tijden voor dat je ze veilig plaatst, zodat de paarden er niet bij kunnen!


#5. Afkoelen met Water

Sommige paarden vinden het héérlijk om afgekoeld te worden met water, anderen niet. We willen zoveel mogelijk stress voorkomen, dus geeft je paard aan écht niet afgespoeld te willen worden met de tuinslang, gebruik dan bijvoorbeeld een emmer met een sponsje.


#6. Ondiepe Waterpoel voor de Hoeven

Een ondiepe waterpoel waarin je paard zijn voeten kan onderdompelen is niet alleen verfrissend, maar het helpt ook de hoeven gehydrateerd te houden. Je bekapper zal je ook dankbaar zijn, omdat gehydrateerde hoeven gemakkelijker te bekappen zijn.


#7. Bleekselderij

Bleekselderij is een uitstekende bron van vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, vitamine A, vitamine C, foliumzuur, kalium en vezels. Het heeft een hoog watergehalte, wat het tot een hydraterende snack maakt, vooral in de warmere maanden. Voer bleekselderij met mate aan je paard, vooral als het de eerste keer is. Begin met een kleine hoeveelheid (een kwart stengel) en let op hoe je paard reageert.


#8. Komkommer

Net als bleekselderij, is komkommer rijk aan water. Het is een perfecte snack om je paard een beetje extra gehydrateerd te houden.


Een belangrijke tip: snijd de bleekselderij en komkommer in reepjes, niet in blokjes of schijfjes. Dit om slokdarmverstopping bij je paard te voorkomen. Leg de reepjes op een schaduwrijke plek of maak er een leuk spel van door ze in een waterbak te leggen. Dit zal je paard zeker waarderen!


#9. Munt

Munt is niet alleen verfrissend, maar heeft ook een positief effect op de spijsvertering. Je kunt een kleine handjevol verse (bio) muntblaadjes aanbieden of toevoegen aan een waterbak. Zorg er altijd voor dat er ook een "gewone" waterbak overblijft met enkel water, zodat je paard zelf kan kiezen of er behoefte is aan munt.


#10. Kamille

Kamille werkt rustgevend op zenuwbanen en geeft daardoor openheid en ontspannenheid in het hele systeem na stress. Het is een verkoelend kruid, dus ook in de zomer heel mooi om bij te geven in het algemeen, maar ook aan dieren die overmand worden door de hitte of zelfs diarree krijgen van de hitte. Ook hier weer: zorg er altijd voor dat er ook een "gewone" waterbak overblijft met enkel water, zodat je paard zelf kan kiezen of er behoefte is aan kamille.


Samenvattend

Het is belangrijk om te weten dat, hoewel paarden enige mate van warmte kunnen verdragen, ze (net als mensen) vatbaar zijn voor oververhitting en de negatieve effecten ervan.


Door een omgeving te creëren die helpt bij het afkoelen van de warmte bij paarden kunnen we ervoor zorgen dat onze paarden gezond en comfortabel blijven gedurende de warme zomermaanden.


Zorg ervoor dat je alert bent op tekenen van oververhitting zoals overmatig zweten, snel ademen, en lusteloosheid. Indien nodig, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts.


Heb je interesse in het ondersteunen van je paard op een natuurlijke manier tijdens de zomermaanden?


Dan heb ik iets super tofs voor je: Ik heb een kruidentheebox samengesteld waarmee je 30x super gezonde én lekkere kruidenthee voor je paard kan zetten met een zomers tintje (dus gericht op afkoeling en hydratatie). Omdat ik je graag nog veel meer wil leren over de kracht van kruiden en hoe je deze veilig kan inzetten (vers, gedroogd of als thee) krijg je toegang tot de mini-cursus "Geneeskrachtige kruiden voor je paard" (t.w.v €79,-) bij aanschaf van de kruidentheebox.


WAAROM THEE VOOR JE PAARD?


▶ Gedomesticeerde paarden kunnen veel sneller ziek worden, omdat ze (o.a.) 75% minder planten, kruiden en bomen binnenkrijgen dan hun wilde soortgenoten.


​▶ Veel paarden kunnen een steuntje in de rug gebruiken met betrekking tot hun weerstand en variatie in kruiden en planten dus goed gebruiken.


▶ Bijna alle paarden zijn gek op de smaak van kruidenthee. Het zorgt dus voor een extra verwenmomentje en je paard zal vol verwachting klaarstaan voor het volgen


Zorg ervoor dat je op tijd besteld als je de zomerbox de eerste week van juni op de deurmat wil hebben staan!


Check alle mogelijkheden en scoor jouw kruidenthee via de website door op onderstaande button te klikken!👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻




Liefs,

Shelley

81 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page